Tak tau nak letak nama apa. Sebab memang guna kari...owhhhh..kesahnya hari ni kita masak kari. Since kita coti seminggu so kije kita memasak je la. Masak je yang simple simple janji leh telan dek dekak dari beli kat kedai. Masa gi carik ikan haruan kat Adib (sunat..nnt cite pasal Adib sunat) tengok ketam murah..so sambar la ketam sekilo..dapat la dalam 7 ekor. Tapi ketamnya tak la besar sangat.
So dah in rush..tak tau nak masak apa..so kita masak main campak je apa yang ada. So ni resepj ketam kari bercili kita
Bahan bahan
Ketam (dibasuh dan di buang kulitnya)
15-20 tangkai cili api
4 ulas bawang putih
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar serbuk kari
Garam
3 sudu besar minyak
2 helain daun limau purut (optional)
1 sudu besar air perahan lemon (optional)
Cara-cara
Tumbuk bawang putih dan cili api.
Panaskan minyak. Setelah minyak panas tumis bahan yang ditumbuk. Biarkan garing sedikit kemudian masukkan soso tiram bersama serbuk kari. Biarkan sehingga pecah minyak kemudian masukkan garam, daun limau purut dan peeahan lemon. Kemudian masukkan ketam dan gaul bersama rempah tadi. Biarkan sengga masak.
So dah in rush..tak tau nak masak apa..so kita masak main campak je apa yang ada. So ni resepj ketam kari bercili kita
Bahan bahan
Ketam (dibasuh dan di buang kulitnya)
15-20 tangkai cili api
4 ulas bawang putih
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar serbuk kari
Garam
3 sudu besar minyak
2 helain daun limau purut (optional)
1 sudu besar air perahan lemon (optional)
Cara-cara
Tumbuk bawang putih dan cili api.
Panaskan minyak. Setelah minyak panas tumis bahan yang ditumbuk. Biarkan garing sedikit kemudian masukkan soso tiram bersama serbuk kari. Biarkan sehingga pecah minyak kemudian masukkan garam, daun limau purut dan peeahan lemon. Kemudian masukkan ketam dan gaul bersama rempah tadi. Biarkan sengga masak.
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment