Tuesday, May 15, 2012

ikan bakar portugis

Act dah lama jugak mencari resepi ni...mintak ngan orang pun orang tak kasik.Aku gagah jugak surf blog orang lain...sebab en suami suka sangat ikan bakar portugis nih. Selalu makan kat food court Pavi je..tapi tak kan la nak mengadap kat situ je ek...
So hari tu jumpa dalam satu blog...tak ingat dah...senang rupanya nak buat sambal dia. Pagi Ahad tu aku gi beli ikan pari...en suami nya fav gak..ni ha resepi utk sambal:

ikan ikut suka
(saya guna ikan pari 2keping yg bsr)
daun kunyit
1-2 btg serai*
kunyit 1cm*
1inci halia*
1inci lengkuas*
2-3 ulas bwg putih*
4-5 ulas bwg merah*
1 btg bunga kantan
daun kesum
bendi
4-5 sudu besar cili giling
garam n gula

garamkan ikan.pastu blend bahan *.tumis bahan blend tadi...dah naik bau masukkan cili giling.tumis hingga a bit kering.
sementara tu alas daun kunyit...letak ikan yg korang beli tu...pastu...letak bendi...oeh saya potong nipis nipis...pastu letak daun kesum,bunga kantan (bungan kantan belah 4),tabur je atas ikan tu...pastu bila sambal dah kering sikit...curah la atas ikan tadi...pastu bungkus ngan foil..perap dalam 2jam.
pastu bakar...siap...poyong limau kasturi...







No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...