Monday, January 13, 2014

Molten Chocolate Lava Cake

Woooooooooo.....pencapaian yang hebat untuk orang yang tak pandai masak macam kita nih.
Last weekend, kita buat molten lava kek, ala kek yang cair kat tengah tu.
Senang sebenarnya nak buat benda alah ni...seriously senang!!


Okay ni kita letak resepi:

220gm dark choc compound
50 gm butter
4 biji telur
1/2 cawan gula
1/4 cawan tepung kek atau superfine
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil esen vanila

Cara membuat
Sapu butter keseluruh ramekins. Panaskan oven 180 darjah Celsius. Coklat and butter potong dadu, cairkan menggunakan kaedah double boiler. Kemudian pukul telur dan gula sehingga kembang. Apabila sudah kembang masukkan coklat and butter tadi. Matikan mixer. Masukkan tepung gandum and serbuk koko (ayak dulu ye) dan masukkan esen vanila. Guna kaedah kaup dan balik. Tak yah pakai mixer. Then masukkan dalam ramekins. Bakar selama 10 minit.

Senang je kan?
Nak lagi sedap makan dengan eskrem vanila.
And jimat tau.

Coklat tu kita beli rm 5.50 je utk 500grams. Butter tu kita pakai butter cap Anchor rm 6.50 kot.
Ramekins tu kita memang dah ada. Ramekins tu satu dalam rm3.50 kot. So kalau dah ada ramekins save la bajet sikit. Memula je rasa banyak barang kena beli. Tapi sebenarnya it cost around rm20 and u can get 4 molten lava cake.

Selamat mencuba



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...